Przy wyborze odmian porzeczki czarnej do uprawy integrowanej należy wziąć pod uwagę odporność roślin na główne choroby grzybowe: amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczki i rdza wejmutkowo-porzeczkowa, wirusa rewersji porzeczki czarnej oraz najgroźniejsze szkodniki, w tym wielkopąkowiec porzeczkowy i przędziorek chmielowiec. Ponadto należy uwzględnić plenność krzewów, wielkość i jakość owoców, a także przydatność odmian do kombajnowego zbioru. Ważna jest również przydatność owoców do spożycia w stanie świeżym oraz dla przetwórstwa i zamrażalnictwa. Do zakładania plantacji porzeczki czarnej prowadzonych metodą IP należy używać tylko kwalifikowanego materiału szkółkarskiego, gdyż daje to gwarancję zdrowotności roślin, czystości odmianowej i wysokiej jakości materiału nasadzeniowego.
- źródło: piorin.gov.pl
Która z odmian porzeczki czarnej - Tisel, Tines czy Tiben nadaje się najlepiej do integrowanej uprawy? Co charakteryzuje te odmiany?
Tisel – jest to odmian polska. Rośnie dość silnie. Pokrój roślin jest wzniesiony, zwarty, z tendencją do zagęszczania się i rozkładania. Liście średniej wielkości, lekko wydłużone, odstające od pędów. Odmiana bardzo plenna. Owoce odmiany Tisel są średniej wielkości i duże, bogate w kwas askorbinowy (wit. C.) i ekstrakt, średnia zawartość antocyjanów. Dojrzałość owoce osiągają na początku lipca. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. Nadaje się na różne przetwory i soki. Odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Tines – odmiana polska. Rośnie dość silnie. Pokrój zwarty z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia. Pędy są silne i grube, średnio liczne. Plonuje dość obficie. Owoce tej odmiany są średniej wielkości i duże. Zawierają dużo ekstraktu, średnio dużo kwasu askorbinowego (wit. C) oraz barwników antocyjanowych, są przydatne do przetwórstwa. Odmiana o średniej porze dojrzewania (dojrzewają o 6-8 dni wcześniej niż owoce odmiany Ben Lomond). Tines to odmiana przydatna do zbioru maszynowego owoców. Rośliny odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz średnio wrażliwe na inne choroby grzybowe liści. Odmiana polecana do tradycyjnej uprawy towarowej, do intensywnych nasadzeń szpalerowych i uprawy amatorskiej.
Tiben – jest to polska odmian. Rośnie dość silnie. Pokrój szeroki z tendencją do rozchylania się pod ciężarem owoców. Liście średniej wielkości, zielone i ciemnozielone, z wyraźniej zaznaczoną klapą środkową. Odmiana o średniej porze dojrzewania owoców. Plonuje bardzo obficie i regularnie. Owoce średniej wielkości (większe niż odmiany Ojebyn), wybitnie przydatne do przetwórstwa na koncentrat i soki (wysoka zawartość antocyjanów, kwasowości i ekstraktu, średnia zawartość kwasu askorbinowego). Owoce odmiany Tiben osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie lipca. Odmiana odporna na mączniaka, średnio odporna na antraknozę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Przydatna do kombajnowego zbioru owoców.
Jakie szkółki posiadają obecnie krzewy tych odmian porzeczek?
Krzewy odmiany Tiben i Tisel aktualnie znajdziemy w szkółce:
- Jankowski & Syn Szkółka Drzewek i Krzewów
- JANKSAD Szkółka drzew i krzewów owocowych inż Lech Jankowski
- Zbigniew Jankowski Szkółka Drzew i Krzewów Owocowych
Z kolei krzewy odmiany Tines dostępne są w szkółce: