Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Elstar PCP

Świdośliwa coraz częściej uprawianym gatunkiem sadowniczym

Świdośliwa coraz częściej uprawianym gatunkiem sadowniczym

Wśród plantatorów i konsumentów rośnie zainteresowania mało jeszcze znanym owocem o wdzięcznej nazwie - świdośliwa. W rzeczywistości owoc ten nie jest taki nowy, bo w Polsce pojawił się ponad 300 lat temu, a badania nad jego produkcją prowadzone są od wielu lat. Od jakiegoś czasu uprawiają go właściciele działek i ogrodów. Od trzech lat obserwuje się znaczny wzrost produkcji towarowej – podaje strefaagro.dzienniklodzki.pl

Owoce krzewu przypominają zarówno kształtem, barwą jak i wielkością borówkę lub aronię.

Krzewy owocują w 3-4 roku od posadzenia, a pełną produktywność osiągają po 6-8 latach uprawy. Krzewy są samopylne i nie wymagają zapylacza, zatem na plantacji może być uprawiana jedna odmiana. Jagody dojrzewają od końca czerwca do połowy lipca. Owoce świdośliwy są bardzo słodkie, doskonale nadają się do jedzenia na surowo, jak również do produkcji dżemów, konfitur czy nalewek.

Świdośliwa jest bardzo wytrzymała na przemarzanie, bez problemu znosi wiosenne przymrozki. Jest też odporna na szkodniki i choroby. To niemal idealna roślina owocowa, zarówno dla amatorów jak i producentów. Można śmiało powiedzieć: gdzie posadzisz tam urośnie - mówi Wiesław Kosonóg prezes Kwiaciarskiego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa Nowy Dwór Sp. z o. o.

Jak informuje strefaagro.dzienniklodzki.pl w całym wachlarzu walorów jest jedno małe „ale”. Najlepsze sadzonki otrzymuje się dzięki rozmnażaniu in vitro.

Metoda in vitro jest gwarancją szybkiego plonowania. Inne metody już tego nie gwarantują. Na plony można czekać nawet 8 lat - mówi Wiesław Kosonóg. - A niestety in vitro jest sposobem stosunkowo drogim i dzisiaj jeszcze mało dostępnym.

I tak w Kwiaciarskim Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Nowym Dworze od ubiegłego roku sprzedano na teren Polski ponad 100 tysięcy sadzonek. Zamówienia jednak spływają z całego świata, m.in.Rumunii, Bułgarii, Finlandii, Litwy – podaje strefaagro.dzienniklodzki.pl

komentarze (0):

dodaj komentarz

Tego artykułu jeszcze nikt nie komentował. Bądź pierwszym, który dodał komentarz!

Dodaj komentarz
polecane_odmiany_polecane
Muna
Zuzi Gala