Najbardziej popularną odmianą gruszy jest niewątpliwe odmian Konferencja, której drzewek szkółkarze produkują najwięcej – kwalifikacja 2015 dostępna tutaj >>>
Nie możemy jednak zapominać o innych równie atrakcyjnych odmianach tego gatunku np. takich jak: Amfora, Alfa, Erika, Dicolor, Radana i Blanka - które polecane są przez Szkółkę Sękowscy.
Czym charakteryzuje się każda z tych odmian?
Amfora – to atrakcyjna zimowa gruszka o dużych i smacznych owocach. Owoce tej odmiany są duże (średnio 200 g), o wydłużonym, butelkowym kształcie, bez tendencji do drobnienia. Skórka owocu jest gładka, zielonożółta, a po dojrzeniu żółta, bez żadnych ordzawień. Miąższ biało-żółty, chrupiący, o bardzo przyjemnym słodko-kwaskowatym smaku. Owocuje wcześnie, plonuje regularnie i dobrze. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej dekadzie października. Dojrzałość konsumpcyjna do grudnia - stycznia w zwykłej przechowalni, a w chłodni do stycznia - marca. Owoce łatwo osiągają pożądaną wielkość i dobrze się przechowują. Nie ma szczególnych wymagań co do ochrony przed chorobami - w mokre lata może podlegać brunatnej plamistości liści gruszy. Odporność na mróz wysoka.
Alfa – to jedna z najwcześniejszych letnich odmian grusz, charakteryzująca się wysokiej jakości i dobrego smaku owocami. Owoce Alfy są duże, przeciętnie ok. 200 g, w kształcie szerokiego stożka. Skórka owoców jest gładka, początkowo zielona, potem całkowicie jasnożółta. Biało-żółty miąższ ma lekko masłowatą konsystencję, jest słodki i aromatyczny. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie. Zbiór na przełomie lipca i sierpnia, kilka dni przed odmianą Radana. W chłodni możliwe przechowywanie przez 1-2 miesiące. Niekłopotliwa w ochronie i łatwa do prowadzenia w sadzie. Odmiana mało wrażliwa na parcha, dość odporna na mróz i przymrozki wiosenne, dobrze przystosowana do klimatu umiarkowanego.
Erika – jest to bardzo interesująca zimowa odmiana gruszy, godna sprawdzenia we wszystkich rejonach uprawy grusz w Polsce. Owoce tej odmiany są duże, średnio ok. 200 g, stożkowate, lekko baryłkowate. Skórka jest zielonożółta, gładka. Miąższ żółtawo-biały, bardzo soczysty, o słodko-winnym smaku. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie, plenność określa się jako bardzo dobrą. Zbiór w pierwszej dekadzie października. Dojrzałość konsumpcyjną osiąga w zwykłej przechowalni w grudniu - styczniu, w chłodni w lutym - marcu. Odmiana ta odznacza się dużą odpornością na choroby. Nieco wrażliwa na niskie temperatury zimą, a także na przymrozki w czasie kwitnienia.
Dicolor – to bardzo obiecująca zimowa odmiana gruszy o pięknie wybarwionych czerwonych owocach i dużej zdolności przechowalniczej. Owoc średniej wielkości, 130-150 g, o regularnym, stożkowatym kształcie. Skórka gładka, lekko lśniąca, barwy słomkowożółtej, z wyraźnym rumieńcem obejmującym do 2/3 powierzchni. Całkowity brak ordzawień. Rumieniec w trakcie zbioru cynobrowy, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej zmienia się na jaskrawo karminoczerwony. Miąższ aromatyczny, drobnoziarnisty, o masłowatej konsystencji. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie corocznie. Zbiór w pierwszej dekadzie października, dojrzałość konsumpcyjna w zwykłej przechowalni w grudniu, w chłodni przechowuje się bardzo dobrze do marca. Niewątpliwie mimo niedużych owoców jedna z najsmaczniejszych gruszek. Nie stwierdzono większej wrażliwości na choroby grzybowe, i przymrozki wiosenne. Nieco wrażliwa na mróz.
Radana – jest to ciekawa letnia odmiana gruszy, o wyrównanych co do wielkości i kształtu owocach. Owoce tej odmiany są średnio duże do dużych, ok. 170 g, w kształcie szerokiego stożka, regularnie co do wielkości i kształtu. Skórka gładka, zielonożółta, od 1/3 do 2/3 powierzchni, pokryta atrakcyjnym czerwonym rumieńcem bez ordzawień. Miąższ żółtawy, kruchy, słodki, aromatyczny. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie i dobrze. Zbiór w pierwszej dekadzie sierpnia. Dojrzałość konsumpcyjna po zbiorze. Możliwe jest przechowywanie w chłodni 1-2 miesięcy. Nie stwierdzono większej podatności na choroby i mróz w sadach uprawianych wg zaleceń.
Blanka – najnowsza zimowa odmiana gruszek wielkoowocowych. Rośnie średnio silnie. Tworzy regularnie rozgałęzione korony. Owoce są bardzo duże, 300-500 g, kształtu szerokiego stożka. Skórka jest gładka, zielona, a później żółta. Miąższ biały o masłowatej konsystencji, słodki, smaczny, aromatyczny. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Owocuje obficie i regularnie. Zbiór w końcu września. Dojrzałość konsumpcyjna od listopada, grudnia. Nie ordzawia się, jest bardzo efektowna, smaczna i niekłopotliwa w ochronie i uprawie. Odmiana mało podatna na parcha, o wysokiej odporności na mrozy i średniej odporności na przymrozki.
Aktualna oferta szkółki Sękowscy dostępna tutaj>>>