Integrowana Produkcja (IP) to system gospodarowania, w którym w sposób harmonijny wykorzystuje się postęp techniczny i biologiczny w uprawie, nawożeniu i ochronie roślin. Produkcja ta uwzględnia też cele ekologiczne - ochronę otaczającego środowiska i krajobrazu oraz dba o bezpieczeństwo i zdrowie zarówno producenta, jak i konsumenta. Podstawa prawną Integrowanej Produkcji jest Ustawa o ochronie rośli z dnia 08 maja 2013 r. (Dz. U. 2013 poz.455.)
Odmiany nadające się do IP
Głównym podziałem odmian borówek jest pora dojrzewania owoców. Krzewy kwitną od połowy maja do czerwca, a dojrzewają od początku lipca do końca września. Zbiór trwa od 2 tygodni do 4 tygodni. Owoce przeważnie dojrzewają nierównomiernie, dlatego zbiór należy powtarzać
ODMIANY WCZESNE
Weymouth – najwcześniejsza odmiana (termin dojrzewania 01-10 lipca), wytrzymała na mróz, wrażliwa na suszę, plonuje obficie i daje owoce średniej wielkości, o długim okresie dojrzewania, łatwo odchodzące od szypułki.
Earlyblue – owocuje regularnie i corocznie, dojrzewa w pierwszej połowie lipca. Owoce są duże, jasnoniebieskie, z intensywnym nalotem, smaczne, jędrne, aromatyczne. Grona są luźne, średniej wielkości. Dojrzewa nierównomiernie.
Duke – krzew silnie rośnie, pędy ma wzniesione do góry. Jest średnio odporny na mróz, wrażliwy na suszę. Ponieważ silnie owocuje, wymaga silnego cięcia. Owoce dojrzewają od połowy lipca, zbiera się je trzykrotnie. Wiszą w dość luźnych gronach, są średniej wielkości, jasnoniebieskie, jędrne, o grubej skórce, mają łagodny smak. Odmiana nadaje się do zbioru mechanicznego.
Patriot – odmiana odporna na mróz, o krótkich pędach, wymaga przerzedzania i właściwego cięcia, silnie się krzewi. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, jagody są duże do małych (duże zróżnicowanie wielkości w gronie), jędrne, smaczne, aromatyczne.
Spartan – krzew silnie rośnie, ma luźny i wzniesiony pokrój. Krzewi się słabo. Odmiana jest dość odporna na mróz, plenna. Owoce są duże, jędrne, o wyśmienitym smaku, ale po drugim zbiorze drobnieją. Dojrzewają pod koniec lipca. Owoce łatwo opadają.
ODMIANY O ŚREDNIEJ PORZE DOJRZEWANIA
Bluecrop – krzew o wzroście silnym (wysokość ok. 2 m). Pędy ma sztywne, z tendencją do rozchyleń. Owoc jest duży, jasnoniebieski, pokryty nalotem, smaczny. Zbiór w sierpniu. Odmiana plenna, dość łatwa w uprawie, odporna na: mróz, choroby i niedobór wody w podłożu. Jest najlepszą odmianą, najczęściej uprawianą.
Toro – krzew osiąga wysokość 2 m, pędy ma sztywne, rozchylające się. Owoce są duże, jasnoniebieskie z nalotem, dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Tworzą duże grona o dobrej, jakości, smak owoców znakomity - typowa odmiana deserowa.
Chandler - krzew silnie rosnący (wysokość ok. 1,5 m) o wzniesionym pokroju, idealnie rozgałęziony. Plonuje regularnie, obficie. Owoce są bardzo duże - największe z wszystkich odmian borówek, jędrne, smaczne. Okres dojrzewania długi - od sierpnia do połowy września. Odmiana jest średnio odporna na mróz, nadaje się do produkcji towarowej.
ODMIANY ŚREDNIO-PÓŹNE
Bluegold – krzew o kulistym pokroju, średniej wielkości, pędy zagęszczone, owocuje obficie. Jagody są duże, smaczne, dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.
Bonifacy - krzew wzniosły, o sztywnych pędach (wysokość ok. 2 m), plonuje obficie. Owoce są smaczne, aromatyczne, dojrzewają w sierpniu. Odmiana jest odporna na choroby grzybowe. Odmiana wyhodowana w Polsce.
Nelson – odmiana plenna, wysokość krzewu do 1,5 m, pokrój wzniesiony, pędy sztywne. Owoce duże do bardzo dużych, smaczne, zebrane w luźne grona, nie opadają i dobrze znoszą transport.
Brigitta - krzew jest wzniosły i sztywny (wysokość do 2 m). Owoce są duże, bardzo smaczne, długo przetrzymują się po zbiorach, szczególnie w kontrolowanej atmosferze. Odmiana o małych wymaganiach pokarmowych i długim okresie wegetacji.
Rubel – plonuje obficie, owoce ma równej wielkości. Krzew osiąga wysokość do 2 m, tworzy luźne grona. Jagody nadają się do zamrażania, znoszą dobrze transport, nadają się do mechanicznego zbioru.
ODMIANY PÓŹNE
Darrow – krzew rośnie do wysokości 1,5 m, ma rozłożysty pokrój i sztywne pędy. Owoce są bardzo duże, o znakomitym smaku. Odmiana typowo deserowa, wymaga ciepłego stanowiska.
Elliott – odmiana plenna, krzewy rosną do 2 m i wymagają odpowiedniego cięcia, aby owoce były odpowiedniej wielkości. Jagody są średniej wielkości, dojrzewają od września do polowy października. Odmiana nadaje się do zbioru mechanicznego i długiego przechowywania, szczególnie w chłodni.
Integrowana produkcja borówki amerykańskiej daje szansę i możliwość uzyskania plonów wysokiej jakości, przy jednoczesnym ograniczeniu stosowania chemicznych środków ochrony roślin i racjonalnym nawożeniu. Wymagania konsumentów spowodowały, że trafiające na rynek produkty muszą spełniać określone cechy. Potwierdzeniem ich są certyfikaty IP.
- źródło: modr.mazowsze.pl