Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W naturze występuje na Bałkanach, południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, w Himalajach oraz na obszarze Chin. W naszym klimacie pospolicie uprawiany.
Orzech włoski osiąga wysokość około 25-30 metrów i do 2 metrów średnicy pnia. Owoce ma kuliste lub lekko owalne. Zewnętrzna warstwa owocni stanowi zieloną i mięsistą okrywę, łatwo odpadającą w okresie jesieni. Natomiast wewnętrzną cześć owocni (endokarp) tworzy zdrewniałą skorupkę. Nasiono otoczone jest błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem stanowi jadalną część owocu.
Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, o długości do 4-5 centymetrów.
Orzechy zawierają sporo witamin, w tym z grupy B (B3,B5 i B6) oraz E. Zawierają ponad 50% lipidów, 11% protein i 5% węglowodanów. W orzechach włoskich występują także sole mineralne potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Potas reguluje ciśnienie krwi, wapń jest głównym składnikiem kości i zębów a żelazo odpowiada za transport tlenu i ogólną odporność naszego organizmu.
W liściach orzecha włoskiego występuje także progesteron.
Orzechy włoskie winny być dołączone do naszej codziennej diety. Są świetnym dodatkiem do dań, sałatek i deserów, mogą być samodzielną przekąską. Należy pamiętać, że orzechy włoskie to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To one wspomagają nasz organizm, pomagają zachować sprawność intelektualną i dobrą kondycję naszego mózgu. Są pomocne w leczeniu wielu chorób, między innymi nadciśnienia tętnicznego, otyłości, cukrzycy oraz chorób przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy). Orzech włoski ma także zastosowanie w kosmetyce, wyciąg z niego jest składnikiem wielu maseczek i peelingów do cery wrażliwej i skłonnej do trądziku. Jako składnik szamponów do włosów przeciwdziała nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Orzechy włoskie zawierają także barwnik juglon, który nadaje naszej skórze piękny koloryt.
Orzech włoski do Europy trafił w okresie świetności imperium rzymskiego z rejonu Morza Kaspijskiego. W Polsce znany od kilkuset lat za sprawą żyjącego na przełomie XII i XIII wieku zakonnika, dominikanina Jacka Odrowąża, który sprowadził owoce orzecha do Sandomierza. Po dzień dzisiejszy orzechy uprawiane w tamtym rejonie nazywa się potocznie „JACKAMI”.
Odmiana orzechów Jacek charakteryzuje się bardzo dużymi owocami o cienkiej skorupce. Jest jedną z plenniejszych odmian, owocuje regularnie i bardzo obficie.
Największym producentem orzecha włoskiego są Stany Zjednoczone, Chiny, Turcja, Francja i Rumunia. W Polsce uprawa raczej amatorska, większe nasadzenia w rejonie Sandomierza.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy zarówno orzechy włoskie w łupinie jak i łuskane:
- Orzechy włoskie w łupinie kosztują od 5 do 12 złotych za kilogram.(cena w zależności od odmiany).
- Orzechy włoskie łuskane są w cenie od 24 do 32 złotych za kilogram.
źródło: bronisze.com.pl / foto: bronisze.com.pl