Wadą wielu wczesnych odmian brzoskwini jest skłonność do pękania pestek w owocach i w konsekwencji całych owoców od strony szypułki. Jak informuje Instytut Ogrodnictwa i Kwiaciarstwa obserwacje przeprowadzone w latach 2006-2014 pozwoliły wyłonić te, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych Polski, a równocześnie charakteryzują się niepękającymi owocami, dojrzewającymi w drugiej i trzeciej dekadzie lipca.
Instytut Ogrodnictwa na podstawie wieloletnich obserwacji, spośród genotypów zgromadzonych w kolekcji brzoskwini, wytypował 6 odmian wczesnych o atrakcyjnych, niepękających owocach: Maycrest, Manon, Harrow Diamond, Dixired, Maja, Early Redhaven.
Czym charakteryzują się te odmiany brzoskwini?
Odmiana Maycrest - jej największą zaletą są atrakcyjnie wybarwione owoce. Skórka owoców jest zielonożółta, prawie całkowicie pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem, dość silnie omszona. Miąższ żółtopomarańczowy, soczysty, smaczny, nie odchodzi od pestki. Pestka mała – około 3,6 g. Na drzewach, na których nie przerzedza się zawiązków, owoce dorastają do około 115 g. Dojrzałość zbiorczą osiągają około 20 lipca.
Odmiana Manon - to brzoskwinia biało miąższowa. Owoce są zielonożółte z czerwonym marmurkowym rumieńcem, średnio omszone. Miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny, raczej trudno oddzielający się od pestki. Pestka jest średniej wielkości (4,1 g). Przy próbie rozłupania owoców rzadko udaje się zachować całą pestkę, ale samoistnie nie pęka. Drzewo bardzo obficie zawiązuje pąki kwiatowe, dlatego bez przerzedzania zawiązków owoce są średniej wielkości (90-95 g). Owoce dość szybko miękną, a dojrzałe łatwo się odgniatają. Owoce zbiera się zwykle w tym samym czasie, co owoce odmiany ‘Maycrest’ lub 1-2 dni wcześniej.
Odmiana Harrow Diamond - tworzy owoce średniej wielkości (90 g), o zielonożółtej skórce, delikatnie omszone. Rumieniec koloru jasnoczerwonego powstaje przede wszystkim od strony nasłonecznionej. Miąższ żółtopomarańczowy, soczysty, bardzo smaczny, przylegający do pestki. Pestka dość duża – 4,5 g, stanowi 5% masy owocu. Owoce dojrzewają niemal równocześnie z owocami odmiany Maycrest.
Odmiana Dixired - w przeciwieństwie do Harrow Diamond owoce tej odmiany wcześnie pokrywają się ciemnoczerwonym rumieńcem, co utrudnia precyzyjne ustalenie terminu ich dojrzałości zbiorczej. Najczęściej zbiera się je w końcu lipca. Jak na wczesną odmianę tworzy dość duże, atrakcyjne owoce, których masa przekracza 100 g. Miąższ jest jasnopomarańczowy, soczysty, bardzo smaczny, słabo odchodzi od pestki. Średnia masa pestki wynosi 4,4 g. Owoce nie mają tendencji ani do przedwczesnego mięknięcia, ani do opadania z drzew. Zebrane w odpowiedniej fazie są jędrne, nie przejrzewają szybko i dobrze znoszą transport.
Odmiana Maja - owoce dojrzewają w trzeciej dekadzie lipca, osiągają masę około 120 g i są silnie omszone. Barwa skórki jest zasadniczo jasno-żółta, a na przeważającej jej powierzchni występuje ciemnoczerwony rumieniec. Miąższ pomarańczowy, bardzo soczysty, smaczny, przylegający ściśle zarówno do skórki, jak i do pestki. Przeciętna masa pestki wynosi 5,4 g.
Omdiana Early Redhaven - owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia, są duże (120-130 g), o regularnym kulistym kształcie, wyrównane pod względem wielkości. Skórka żółta, pokryta w przeważającej części czerwonym marmurkowym rumieńcem, dość silnie omszona. Miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, bardzo smaczny, słabo odchodzi od pestki ważącej średnio 6,2 g
- źródło: inhort.pl